miau.bg»Статии»Живини»Пчелите сами борят пестицидите

Пчелите сами борят пестицидите

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
пчели
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

Ако всички пчели умрат, то хората ще могат да продължат да живеят само още четири години – това е предсказал преди много години Алберт Айнщайн. Това предупреждение звучи изключително страшно днес, когато пчелите в цял свят масово измират.

Доказано е, че пестицидите са основните виновници за редуцирания брой на пчелите. Наблюденията показват, че медоносните пчели в дивата природа, които събират храна от обработвани с препарати растения, умират по-бързо. Френски изследователи обаче са установили, че пчелите отговарят подобаващо, като увеличават броя на пчелите-работници в кошера. По този начин загубите биват напълно компенсирани.

Откритието е обнадеждаващо. Въпреки че неоникотиноидните пестициди вредят на отделните медоносни пчели, те успяват сами да се възстановят, категорични са учените. Поради това в края на годината в Европа ще бъде преразгледа забраната на употреба на неоникотиноиди, наложена преди две години.

Дебатът за използването на тези продукти ще се фокусира върху разликите в измерванията на токсичността му. Резултатите са крайно различни в лаборатория и при полеви експерименти. Новите данни също ще помогнат за реабилитирането.

Проучванията в света показват, че популацията на пчели в Европа и Северна Америка намалява от години. Пестициди са само една от причините. Сред останалите са загубата на хабитати и болестите, които все по-често застигат крилатите труженички. Учените са категорични, че трябва да се вземат спешни мерки за опазването им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest