Полярните мечки са на изчезване!

21.11.2015
Полярни мечки

Климатичното затопляне топи ледената покривка на Земята с бързи темпове. Световният съюз за защита на природата предупреди, че в следващите 35-40 години около 30% от нея няма да я има. Това ще доведе до намаляване популацията на белите мечки.

На Земята живеят между 22 000 и 31 000 полярни мечки. Те обитават студените региони на Гренландия, Русия, САЩ, Норвегия и Канада. Прогнозите на организацията са, че до 2050 година популацията им ще намалее с над 30%. Най-сериозната заплаха е ограничаването на територията им на обитаване.

Климатичното затопляне води до скоростно топене на ледената покривка. В Арктика например това става с много по-бързи темпове от предвиденото от климатичните модели.

Оцеляването на полярните мечки пряко зависи от ледената покривка. Те се нуждаят от нея, за да стигнат до плячката, с която се хранят. Един период от 5 месеца без лед е твърде дълъг и обрича мечките на продължителен глад. Освен че са застрашени от гладна смърт, това води до безплодие при женските, което също ще доведе до намаляване на популацията им.

Прогнозите изобщо не са оптимистични. Предполага се, че в края на 21-ви век големи площи в канадската част на Арктика ще са лишени от лед за 5 и повече месеци годишно. В останалите този праг ще настъпи в средата на века.

Освен полярните мечки бързото повишаване на температурите ще засегне и хабитата на тюлените, които са основната храна на големите животни. Колкото по-високи са градусите, толкова повече инфекции се развиват в телата им. Това, от своя страна, повишава здравните рискове за мечките.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати