Как да предпазим домашния любимец от кражба?

Кучета

Все повече зачестяват случаите на кражби на животни, като най-честите оплаквания са за откраднати кучета. На похитителите са нужни само няколко секунди, за да задигнат животното. Поради това е добре да сте наясно с мерките за сигурност, които може да вземете, както и кои породи са най-търсени.

Мотивът на кражбата винаги е пари. Крадците избират скъпи и чисти породи. Най-предпочитани са малките чихуахуа, померан, йоркширски и бостънски териер. Едрите породи кучета, както и смесените, също могат да предизвикат интерес.

Освен че ги продават, крадците използват животните и за разплод. Във втория случай женските кучета са по-застрашени, тъй като биват заплождани два пъти годишно. Това действа пагубно върху организма им.

Колкото и скъпи да изглеждат любимците ни в очите на крадците, за нас те са безценни. Поради това трябва да вземем нужните мерки за опазването им. За целта е добре да ги държите зад затворени врати.

Колкото и удобни да са кучешките врати, те повишават риска от кражба. Ако кучето има неограничен достъп до двора, то може да попадне в полезрението на някой крадец, който лесно може да го отмъкне оттам.

Домашни любимци

Винаги заключвайте външната порта. Ако не я използвате често, заложете на катинар. Ако ли не, изберете гравитационни или пружинни ключалки.

Мислете за кучето си като за детето си. Никога не го изпускайте от очи, особено на публични места. Не го оставяйте в колата или пред магазина, където всеки, който пожелае, може да го вземе.

Ако решите да наемете дресьор или някой, който да разхожда любимеца ви, то го проучете щателно. На днешно време лесно може да бъдете заблудени от псевдо-професионалисти.

Най-сигурният метод да опазите животното е микрочипът. Така винаги ще може да докажете, че притежавате всички документи, които доказват, че вие сте собственикът, ако случайно се загуби.

Пазете документите за покупката и осиновяването на животното, както и всичко рецепти от ветеринаря. Така, ако се наложи, може да докажете, че сте собственик на кучето. Ако не може да докажете собствеността над четирикракия приятел, полицията трудно ще ви помогне в случай на кражба.

Кастрирайте кучето. От една страна, това носи много предимства на здравето на животното. От друга - това го прави по-малко желано за крадците, тъй като става неспособно да създава потомство.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати