България е шестата страна с Червена книга в света

Застрашени видове
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

България е една от шестте страни в света с Червена книга, в която са събрани и описани всички животни и растения, застрашени от изчезване.

Червената книга на Република България бе предоставена на шест институции в региона от РИОСВ – Варна. Бройки от изданието бяха дадени на Факултета по морски науки и екология, катедрата по Екология и опазване на околната среда към Техническия университет – Варна, Регионалната библиотека Пенчо Славейков, зоопарка и Природонаучния музей. Тя може да бъде видяна от всеки желаещ в Информационния център на инспекцията. Два екземпляра бяха предоставени и на Добрич, в Центъра за защита на природата и животните и Регионалния исторически музей – отдел Природа.

Червената книга на Републиката ще има и интерактивно копие. Те ще бъде публикувана на сайта на РИОСВ – Варна.

Книгата е издание на БАН и МОСВ в три тома – Животни, Растения и Гъби и Природни местообитания. В нея са събрани общо 287 животни, 808 растения и гъби и 166 природни местообитания, застрашени от изчезване. Степента им на застрашеност се определя спрямо международно приети критерии и стандарти.

Природа в България

Настоящото издание е от 2002 година. Над него са работили над 200 учени от Софийския, Пловдивския и Лесотехническия университет, Националния природонаучен музей при БАН, Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН и редица неправителствени организации и дружества. С нея страната ни се нарежда сред шестте в света, събрали всички застрашени от изчезване растения и животни.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати