Ето защо котките обръщат толкова много внимание на тоалета си

Ето защо котките обръщат толкова много внимание на тоалета си

Ако сте наблюдавали котката си, най-вероятно сте забелязали, че по-голямата част от деня си тя отделя на изключителни грижи за тоалета и козината си. Учени от Техническия институт в Джорджия са открили каква е причината за това поведение.

Котките полагат изключителна грижа за себе си, просто защото им се налага. Оказва се, че в разгънато състояние, козината им е с размерите на малка маса. Кожата е покрита с косми и събира много повече прах и нечистотии, което налага много старание и време за почистване.

При някои котки това може да е проблем. Персийките например са с много дълъг косъм, който не могат да облизват до края. Поради това е задължително да се къпят от време на време.

Екипът, начело с професор Дейвид Хю, е изследвал 27 бозайници и насекоми. Всички те били с тела, частично или цялостно покрити с козина или косми.

Анализите установили, че всички изследвани животни имат голямо количество космена покривка, събрана на твърде малко пространство, което налага непрестанно почистване. Така например върху тялото на една пчела има над 3 милиона косъмчета. В разгънат вариант повърхността ѝ е колкото филия хляб.

Сред другите разглеждани животни впечатление правят пеперудите, които имат 10 милиона косъмчета по себе си. За сравнение върху човешката глава има едва 100 хиляди.

В най-неизгодна позиция са видрите. Те имат да чистят козина, която в реални размери е колкото цяло хокейно игрище.

Наблюденията на учените са, че в процеса на еволюция всички видове животни са изработили свои тактики за справяне с натрупвания като прах, полени и други върху кожусите си.

Плодовите мухи например имат косъмчета на главите си, които буквално катапултират прахта със скорост до 500 пъти по-силна от земното притегляне. Други животни предпочитат водата, а трети предпочитат да се ближат.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати