Климатичните промени правят акулите по-малко опасни

Голяма бяла акула

Ако температурите и нивата на въглеродния диоксид нарастват по начина, по който и досега, експерти по климата очакват, до края на XXI век размерът на акулите да стане значително по-малък, а самите риби да са по-малко агресивни.

Експерти от Австралия са открили, че по-топлите води и киселинността на океана могат да възпрат растежа на морските хищници, а самият процес засяга обонянието на акулите, което е жизнено важно за тях при лов.

За да се справят с по-високите нива на въглероден диоксид, акулите трябва да използват повече енергия, а това намалява ефективността и метаболизма им, което от своя страна води до по-трудно намиране на прехрана.

Изследователи от университета Аделаида в Порт Джаксън, Австралия публикуваха наскоро интересни анализи от техен експеримент, направен в лабораторни условия.

Те изследвали ембриони от големи бели акули, често засичани покрай бреговете на страната-континент. Учените установили, че колкото по-топла е водата, толкова по-бързо се развивали и самите зародиши.

Въпреки че ембрионите се развили много по-бързо обаче, комбинацията от по-топла вода и по-висок CO2, ги направило много по-малки по размер от обичайното.

акула

Влошената климатична среда отнема на акулите стръвта за ловуване, тяхната доскоро неизчерпаема енергия, метаболизма им, казва водещият на изследването професор Айван Нагелкеркен.

В по-топли води акулите са настървени, но когато се увеличи нивото на въглероден диоксид, те не са в състояние да се нахранят и в резултат на това година след година видът им намалява по размери. Това е еволюция в действие, казва още той.

Въпреки че на пръв поглед новината изглежда добра, със своята намалена способност да ловуват, акулите вече няма да могат да упражняват същия контрол отгоре-надолу върху морските хранителни мрежи. Тази им функция е от съществено значение за поддържане на здравето на океанските екосистеми.

Учените алармират, че с всяка изминала година световните океани стават все по-киселинни поради високите нива на въглероден диоксид. Заплахите от това са буквално стотици. Може би най-малката от тях е, че предстои вкусът на морските храни да стане отвратителен и то в рамките на 30 до 50 години.

Отделно от това, ако този темп на окисляване продължи, близо 70 процента от популацията на океаните ще бъде заплашена от изчезване, а ако това стане, резултатът ще е пагубен за целия свят.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати