Откриха вкаменелости на най-големия плъх, живял някога

Плъх

Изчезнал вид плъх, 10 пъти по-голям от съвременните си роднини, бе открит в Източен Тимор, съобщава Дейли Мейл. Ужасяващият гризач е имал огромни за вида си челюсти, като захапката им е била като на средно по големина куче. Изследователите смятат, че хората са живели заедно с тези гигантски плъхове в продължение на хиляди години и може дори да са ги яли.

Откритието е направено от екип от учени на Австралийския национален университет открил вкаменелостите на седем гигантски вида плъхове. Водещият на изследването – доктор Луи Жулиен, сподели за откритието си, че това са най-големите известни на науката плъхове, които са съществували някога.

Плъховете са част от така наречената мегафауна. Най-големият от намерените гризачи е тежал според анализите девет килограма или с размерите на куче, казва доктор Луи.

За сравнение, най-големият открит в диви условия плъх е малко повече от половин килограм, споделя още ученият.

Откритието на мегагризачите е направено съвсем случайно. Австралийските археолози търсели следи от най-ранните човешки преселения през територията на Югоизточна Азия в посока Австралия, когато се натъкнали на гигантските фосили.

В момента учените са преустановили първоначалната тема на изследването си и са се съсредоточили върху научаването на повече факти за гризачите. Според анализите плъховете са изчезнали преди около хиляда години. Те се опитват да разберат какво е причинило тяхното измиране – климатичните промени или човешката дейност.

Най-ранните следи от човека в Източен Тимор са отпреди 46 хиляди години. Това ясно показва, че първите преселници в тази част на Индонезия са живели дълго време заедно с гризачите.

Знаем, че плъховете са били част от менюто на първите жители на Тимор. Открити са кости на гризачите, минали през топлинна обработка, казва доктор Жулиен.

Хора и плъхове са съжителствали допреди хиляда години. Тогава обаче населението на острова започва да използва метални инструменти. Започнато е масово изсичане на гори и може би това е донесло бързия край за този вид гризачи.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати