Откриха защо затлъстяват лабрадорите

Дебел Лабрадор

Ветеринарите предупреждават всеки собственик на лабрадор, че подобно на хората, тези кучета са предразположени към затлъстяване с напредване на възрастта.

Учените са установили, че когато преминат средната за породата възраст, те се нуждаят от физически упражнения, които да поддържат теглото им в норма.

Наскоро изследователи от Единбургския университет са открили причината за покачването на теглото при тези кучета. Те са изследвали над 4 000 лабрадори–ретривър относно съотношението тегло–ниво на активност.

Резултатите показали две ясно установени закономерности. От една страна е установено, че шоколадовите лабрадори тежат с около 1.4 кг повече от златистите. Втората констатация засяга в частност затлъстяването.

Подобно на хората, затлъстяването на средна възраст при лабрадорите в повечето случаи е следствие на генетична предразположеност и не може да бъде избегнато. Но може да се контролира, подобно на всяко друго подобно състояние.

При лабрадор-ретривър за средна възраст се счита настъпването на четвъртата година. С всяка следваща животинките наддават по килограм и след няколко години попадат в групата на рисково затлъстелите.

Изследването се наложило, след като във Великобритания регистрираните случаи на затлъстяване при лабрадорите се оказали повече, отколкото при кучетата от която и да е друга порода.

Резултатите показват, че след настъпване на средната възраст тези животни се нуждаят от редовни упражнения и специализиран начин на хранене, които да спомогнат за поддържането на теглото в норма.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати