Мистериозна болест уби милиони морски звезди в Тихия океан

Мистериозна болест уби милиони морски звезди в Тихия океан

Учените от цял свят са шокирани от епидемията, караща милиони морски звезди да се самоубиват по тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка. В последните две години морските биолози се опитват да разрешат мистерията наречена The Wasting или пилеенето, караща водните същества да умират внезапно.

Учените засега имат две теории за океанския мор. Според едната причината е в резките промени в климата, а другата е замърсяването, което се отразява на храната на морските звезди. Епидемията обаче се разраства и вече е обхванала цялото западно крайбрежие на Северна Америка – от Мексико до Аляска.

В последния месец учените имаха напредък в разрешаването на загадката. Според редица експерти епидемията се дължи на вируса SSaDV, който е отдавна идентифициран и е виновен за смъртта на много водни и сухоземни животни в последните 70 години, откогато е познат.

Въпреки че са разкрили източника на заразата, учените все още не могат да проумеят причината, заради която милионите морски звезди са заразени изведнъж с него.

Все едно някой е натиснал спусъка на цялото бедствие и то се е разпространило мълниеносно. Аз лично смятам, че този спусък е натиснат от самата природа, казва морският биолог Ребека Джонсън от Калифорнийската академия на науките в Сан Франциско.

Вирусът причинява вътрешни поражения на морските звезди. По тялото се появяват белези, разкъсвания и специфични бели петна. От Калифорнийската академия са създали специално приложение iNaturalist, с което всеки, който иска да помогне на морските биолози, може да го направи.

Това ще стане като види морска звезда, изхвърлена на брега, и я снима и качи в специално създадената база данни. Така учените ще могат да хванат всички следи на проблема.

Всеки, който види нещо, всяко наблюдение на природата може да бъде от значение, каза Джонсън. Това е нещо като фейсбук за природата. Обикновените хора, любителските наблюдения са наистина важни, допълва тя.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати