miau.bg»Статии»Живини»Окраската на котката издава характера ѝ

Окраската на котката издава характера ѝ

Пламена M.Пламена M.
Джедай
54895
Котки
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Ветеринари от Калифорнийския университет в Дейвис са провели изключително интересно изследване, като са опитали да установят има ли връзка между отношението на котката към човека и нейната окраска.

Учените направили интернет анкета. В нея участие са взели общо 1274 собственици на котки. Проучването било с цел да се провери теорията, че животните с три цвята са най-антисоциално настроени към хората.

Всеки от участниците в анкетата трябвало да постави оценка относно степента на агресивност на домашния си любимец по специално разработена за тази цел скала. Резултатите ясно показали, че най-голяма агресия към хората показват както трицветните женски котки, така и черно-белите и сиво-белите котки. Мъжките екземпляри с такава окраска обаче се оказали много по-дружелюбни, но все пак също показвали определена неприязън.

От друга страна, като най-добри и дружелюбни се оказали котките с еднаква окраска – бяла, сива и черна, както и петнистите котки. Според учените подобна закономерност би трябвало да се наблюдава и при останалите животни.

Въпреки откритата закономерност учените смятат, че не е добра идея да се съди за характера на котката само по окраската. Тези животни притежават изключителна индивидуалност, която е неповторима и не може да бъде поставена в точно определени граници. Нейният характер е резултат от съвкупност от фактори като начин на отглеждане, грижи и среда на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest