Ужас! Създадоха супермускулести ГМО кучета

Мускулести кучета

Китайските генетици за пореден път приложиха технологията за редактиране на гени CRISPR. Те я използваха за създаване на супермускулести кучета.

Технологията по редактиране на гени CRISPR стана изключително популярна. Само през тази година биолозите са я използвали за създаването на микро- и супермускулести прасета, гигантски плодове и дори за генетична модификация на човешки ембриони.

CRISPR е изключително евтина, но в същото време суперефективна технология. Целта ѝ е при опитните животни да се предизвика определена мутация, наблюдавана при хората, която да позволи изследването ѝ и намирането на начин за лечение.

При суперкучетата е отключен генът за изработване миостатин. За целта са използвани кучета от породата бигъл. По този начин тяхната маса се увеличила почти двойно. Мутацията им много приличала на това, което се среща при гончета с нарушено отделяне на миостатин. В момента те се отглеждат селективно.

Нарушената работа на гена миостатин спира синтеза на белтъка, който контролира растежа на мускулите. Резултатът е допълнителна мускулна маса. За момента се счита, че състоянието при хората се появява по естествен път. Учените се надяват чрез тези опити да създадат лекарство срещу някои дегенеративни заболявания.

ГМО Крава

Супермускулестите кучета могат да се използват за военни цели, като кучета пазачи и други. Основната насока на експеримента обаче е създаването на кучета с различни ДНК мутации. Учените смятат да включат в тях такива, които водят до мускулна дистрофия и болест на Паркинсон.

Те са категорични, че за момента няма да развъждат генномодифицирани кучета. Въпреки това опитът показва, че много скоро ще могат да бъдат създавани кучета и други животни с всякакви изменения във физическите пропорции, цветовата окраска, темперамента и дори интелекта, което би било в полза на човека, смятат учените. За момента технологията CRISPR е забранена за прилагане върху хора.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати