В Тайланд прогонват слоновете с пчели

Слонове

В Тайланд местните власти от години се сблъскват с доста нетрадиционен и в същото време сериозен проблем. Селското стопанство и посевите в цялата страна страдат от слоновете, които кръстосват територията на насажденията необезпокоявани.

Освен плодовете на човешкия труд мощните животни отнасят дори специално поставените електрически стълбове. Така причиняват и проблеми с електрическото захранване. Департаментът за национални паркове и опазване на природата се е заел да въведе иновативен метод за защита от слоновете и той е чрез пчели.

Набезите на слоновете продължават от десетилетия. В район Phu Ruea например има 58 села и десет слона. Досега всеки опит да бъдат обуздани, се оказва неуспешен. Местните са се опитвали да отклонят огромните животни със звук, всякакви видове огради и какво ли още не, но нищо от тях не помогнало.

Идеята за защита на човешките посеви чрез пчели е взета от Кения, където той вече е изпробван и е дал успешни резултати. За целта тайландските власти са закупили 500 000 пчели. Местните фермери поставили по границите на нивите 25 кошера със специална конструкция, съединени с оградата с въже. Схемата била следната – щом слонът мине и дръпне въженцето, кошерът се отваря и изнервените пчели излитат, за да атакуват своя враг, слона.

Методът за защита от слоновете не е опасен за огромните животни. Пчелите не могат да ги наранят – те само им причиняват неудобство, което ги кара да сменят посоката си на движение.

Пчели

Резултатите дошли мигновено. От началото на експеримента броят на слонските нашествия спаднал с рекордните 74%. Отглеждането на пчелите е в полза на фермерите, тъй като освен че ги пазят от слоновете, те им носят и мед.

Предстои методът да бъде приложен и в други области на Тайланд, където слоновете живеят в близост до нивите. Най-щастливи са фермерите, които могат да отглеждат реколтата си без страх, че всеки момент може да бъде стъпкана и унищожена.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати