Плъхове мутанти атакуват софийските котки

Плъхове

Притеснително явление се наблюдава през последните години в столицата. Прави впечатление, че популацията на котки силно е намаляла. Според природозащитниците виновници за това са бездомните песове, но наблюдателни софиянци подхвърлят друга неочаквана версия. Според тях плъхове мутанти, подвизаващи се в София, нападат домашни и безпризорни животинки, когато останат без храна, пише РетроБг.

Тази теория коментира и притеснената столичанка Г.С. Тя разказва за огромни освирепели плъхове, които могат да се видят в квартала, където живее. По думите на гражданката гризачите били толкова страховити, че дори котките не смеели да им се противопоставят и предпочитали да избегнат контакта с тях.

На няколко комшийки любимците им изчезнаха безследно, тревожи се Г.С.

Според столичанката огромните плъхове са напуснали дупките си заради обилните валежи, които наблюдаваме последно време. Жената споделя, че на няколко пъти са се виждали огромни мишоци, опитващи се да пресекат булеварда около ремонтните дейности до НДК.

За наличието на угоени плъхове коментират и други софиянци. Според някои зоолози е възможно плъховете да са мутирали заради отровите в канализациите. Тези предположения обаче засега остават недоказани. Коментира се и друга теория - а именно, че плъховете са се развъдили заради метрото.

Котки

Запознати със ситуацията не пропускат да изтъкнат, че ценната придобивка на столицата, създадена за улеснение на гражданите, си има и тъмна страна. Заради тунелите плъховете успяват не само да се развъдят по-лесно, но и за нула време да обходят всички възможни дестинации.

Експерти коментират, че за нарастването на популацията на плъхове допринасят и метеорологичните промени. Според тях, когато е налице по-мека зима с много влага и периодични затопляния, нараства броят както на плъховете, така и на мишките.

В последствие те плъзват по тунели и канали, за да търсят храна. Най-привлекателни за тях са местата с лоша хигиена и такива, в които се изхвърлят различни огризки, консерви, торби, пълни със смет и всякакви хранителни отпадъци.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати