Трупове на улични кучета и котки заливат Плодвид

Бездомно куче

По улиците на Пловдив са открити 85 трупа на кучета и 84 мъртви тела на котки през тази година. Повечето от животните са били прегазени. Останалите са или отровени, или са умрели по някаква друга причина.

Данните за статистиката обяви екоотделът на община Пловдив. В града официално регистрираните домашни кучета са малко над 6 000. Най-често срещаните домашни кучета са Кокер шпаньол, Хъски, Немска овчарка, Голдън ретривър и Лабрадор. До момента за 2015 новорегистрираните животни са 500.

В Пловдив тече кампания, целяща да накара повече хора да осиновят домашен любимец. До момента над 120 кучета са взети и одомашнени от приюта за бездомни животни. Броят на животните, които се скитат по улиците, пък е над 1 000.

Освен кучета в града има и над 10 000 бездомни котки. От общината обясняват, че броят им не нараства през годините, тъй като градът е голям и те трудно оцеляват в него. Все пак през изминалите месеци на 2015 година над 1 000 котки са заловени, кастрирани и обезпаразитени.

Бездомна котка

Именно към подпомагане кастрацията и идентификацията на домашните животни са насочени усилията на община Пловдив в момента. За целта местната администрация ще раздаде над 300 талона с отстъпки при кастриране на котки и кучета в 6 клиники на града. Кампанията приключва в края на месец ноември. Всеки, който иска да се възползва от нея, може да потърси информация в екоотдела на общината.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати