Кучетата произлизат от Централна Азия

Кучета

Според последни генетични изследвания съвременните кучета произлизат от Централна Азия.

Хората са опитомили кучетата много преди останалите животни. Учените обаче не са на едно мнение кога и къде е станало това.

Едно от ДНК изследванията на съвременни кучета и вълци твърди, че те са се появили преди по-малко от 16 000 години в Югоизточна Азия.

Други обаче показват, че това е станало много по-отдавна – преди повече от 32 000 години. Археологическите проучвания по въпроса също са спорни.

Някои групи твърдят, че откритите в Русия и Белгия черепи на кучета датират от преди около 30 000 години и са първите кучета в света. Други пък смятат, че най-старите кучешки черепи са на 16.000 години, открити в Германия.

Куче

Учени от университета Корнел с ръководител д-р Адам Бойко са провели едно от най-цялостните генетични изследвания, извършвани до момента по въпроса за произхода на най-добрия приятел на човека.

Оказва се, че до създаването на кучето се е стигнало някъде преди 27000 и 40000 години. Процесът започнал в Централна Азия.

В изследването учените са анализирали проби от две групи - 4676 чистокръвни кучета и 549 улични кучета, които живеят в близост до човешки селища.

По-мащабно е проучена първата група, но втората също е ключова за цялостната картина на разнообразието на съвременния кучешки свят.

Данните от изследването показват, че съвременните кучета произлизат от дивите вълци. Те са били опитомени от човешките ловни групи близо до Непал и Монголия.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати