miau.bg»Статии»Живини»Пчелите са пристрастени към кофеина

Пчелите са пристрастени към кофеина

Пчели

Пчелите са пристрастени към кофеина, повече дори от най-върлите му почитатели сред хората. Това е изключително неблагоприятно за производителите, тъй като повечето кофеин в състава на нектара е равносилно по-ниски нива захари, които произвеждат мед.

Ново проучване на британски специалисти от университета в Съсекс онагледи нарастващата страст на пчелите към кофеина. Учените са открили, че насекомите буквално не могат да се наситят на стимуланта. Те са провели тест, в който напълнили две хранилки със захарен разтвор.

Единият бил с кофеин, а другият – без. Хранилките били поставени на еднакво разстояние от кошера. Когато пчелите били пуснати, всичките до една се запътили директно към тази с кофеин. Интересното е, че наблюдаваните пчели изпълняват танц с поклащане, чрез който показват на посестримите си откъде могат да си набавят необходимата доза кофеин.

Наблюдението показва, че след като вземе необходимата доза кофеин, пчелата губи желание да търси други хранителни източници. Наблюдава се тенденция насекомите да се връщат към източника на кофеин, дори след като той вече не дава нектар.

Пчела на цвете

От своя страна, растенията също са претърпели вторична еволюция, за да примамват пчелите. Те осигуряват стимулант в нектара си, чрез който примамват опрашващите насекоми.

Учените са установили, че около половината от растителните семейства съдържат кофеин в листата, стъблата и семената си. Tова ги прави много по-привлекателни за опрашващите насекоми, въпреки че не предлагат кой-знае колко качествен продукт.

Преди се смяташе, че кофеинът стимулира паметта на пчелите и ги прави по-ефикасни опрашители. Днес обаче се оказва, че пчелите се връщат към растенията не защото са станали по-умни, а защото са се пристрастили.

Освен за производителите, тенденцията може да се окаже опасна и за населението. Тази година, през май, огромен орляк пчели нападна английския град Фарнам. След резултатите от проучването, учените са склонни да смятат, че това е станало следствие на липсата или прекомерната доза кофеин.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати