miau.bg»Статии»Живини»Кучето-водач - лъч надежда за незрящия човек

Кучето-водач - лъч надежда за незрящия човек

Куче водач

Кучето-водач е несравним помощник на своя стопанин. Тези четириноги не просто подобряват неговото качество на живот, но напълно преобразяват света му.

Кучето-водач напълно променя живота на незрящия човек. Изпълва го със смелост, свобода и независимост, потвърди и създателят на първото училище за кучета-водачи у нас Албена Алексиева.

Основаването на това училище беше мой собствен проект, който осъществих преди петнадесет години, сподели Алексиева пред ДарикнюзБг.

Тя обяснява, че първото си куче-водач е закупила от Германия. След появата му нейният живот се променя коренно. Албена заявява, че благодарение на четириногото е успяла да пребори своите опасения и ограниченията, които си е поставяла. С негова помощ е повярвала, че училището за кучета е проект, който ще бъде реализиран.

От основаването на тази институция досега са обучени и предоставени на незрящи лица петдесет и пет палета. В момента на обучение са още десет шаровци. В училището не може да влезе всяко куче.

Там се дресират единствено четириноги от породите Лабрадор Ретривър и Голдън Ретривър, а също и една Немска овчарка. Тя трябва да са носители на определени качества. Изисква се да са интелигентни и пъргави, но и да проявят съобразителност, спокойствие и адаптивност.

Кучетата и хората, които ще ги получат, трябва да се напаснат, а това невинаги е лека задача. Налага се професионалистите да поработят не само с четириногите, но и с кандидатите, които желаят да бъдат водени от тях.

Експерти проверяват психопрофила, физическото състояние и характера на съответното лице. При съответствие над осемдесет процента между него и кучето мисията се указва успешна и животното може да потегли към новия си дом.

Възпитанието и дресировката на едно куче са процеси, които изискват време и струват скъпо. Обучението на един екземпляр отнема две години и излиза към петнадесет хиляди лева.

Сумата се набира чрез спонсорство, участие в проекти и др. В същото време, човекът, който има нужда от това създание, го получава срещу символичната цена от един лев.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати