Маймуни постъпиха в китайската армия заради специална мисия

Маймуни

Един от проблемите на съвременния свят са птиците, прелитащи в зоната на летищата. Статистика показва, че за последните две десетилетия почти всеки ден на някой самолет на планетата му се налага да кацне принудително заради сблъсък с летящо пернато. Това притеснява както бизнеса, така и зоозащитниците, ето защо през последните години експерти от цял свят упорито търсят решение на трудната ситуация.

Разбира се, някои от летищата вече се намерили начин да се справят с проблема. Те премахват яйцата на птиците, отстраняват пернатите собственоръчно или ги отблъскват с помощта на специални устройства. В някои държави дори обучават соколи и други хищни птици, които да сплашват и прогонват по-дребните си родственици.

Има данни, че служители на летищата в Съединените щати се справят с проблема с помощта на полярни сови. В Холандия пък са прибегнали до услугите на робот. Те изобретили роботизирана машина, която се управлява с дистанционно. Тя успяла успешно да прогони опасните за самолетите лутащи се птички.

Експерти от китайската армия също намерили собствен начин за справяне с пернатите, като подходили доста предприемчиво. Първоначално те опитали да отстранят натрапниците с орли и лазери, но това така и помогнало, а крилатите им познайници отново се върнали над летището. Тогава специалистите се досетили, че в Индия палавите маймунки унищожават гнездата на птиците и решили да наемат точно тях като работна ръка.

Това се случило точно преди да бъде организиран парад в чест на 70-годишнината от края на Втората световна война. В него участвала авиация и маймуните послужили за сплашване на птиците на територията, в която ще се провежда парадът.

Те се справили добре с мисията си и били приети в китайската армия. Сега ротата от маймуни е нагърбена със сериозната задача да брани летището от пернати. Предимството на това е, че новите охранители не просто развалят гнездата на птиците, но и оставят миризма, която допълнително прогонва пернатите, посочва руско издание.

Рейтинг

5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати