miau.bg»Статии»Живини»Сензор за опашка ще чете мислите на кучето

Сензор за опашка ще чете мислите на кучето

Куче

Нова джаджа съвсем скоро може да подобри комуникацията между кучетата и техните стопани. Сензор за кучешка опашка, изглеждащ като пръстен, ще разчита емоциите на палетата и ще ги препраща на техните собственици.

Иновативното устройство се разгадава какво се върти в кучешките главички, като засича по какъв начин се движат опашките на четириногите. Посланието, което сензорът е успял да улови, ще бъде предадено на собственика на кучето чрез приложение за смартфон.

Опашката при палетата играе ключова роля в социалната комуникация. Тя е нещо като усмивката при хората, обясняват хората, разработили TailTalk.

Подобни коментари учени са правили и по-рано. Според тях този израстък в задната част на тялото на кучетата до голяма степен издава техните преживявания.

Така например, ако кучето е с изправена и махаща опашка, това означава, че то се чувства уверено и спокойно. Ако размахванията са бавни и широки, те издават, че кучето се радва да види човека отсреща.

Специалистите тълкуват махането с опашка наляво като сигнал за тревога, а махането надясно - като знак, че всичко е наред. Изследователите са на мнение, че асиметрията в движенията е повлияна от всевъзможни емоции, които пък са активирали различни мозъчни центрове.

Сега обаче всички тези усещания, които имат кучетата, биха могли да бъдат разгадани от новото приложение и стопаните им никога повече няма да се чудят какво се опитва да изрази техният любимец.

Неговите създателите изтъкват и още едно предимство на модерния пръстен - собствениците на палета ще знаят как се чувстват техните питомци, когато са сами у дома. Така те ще са спокойни, че всичко с тях е наред, или ако има проблем, ще могат да вземат мерки навреме.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати