Учени измериха телесната температура на женските динозаври

Динозаври

Изследователи измериха температурата на динозаври, живели на планетата преди осемдесет милиона години. За целта те анализираха по химичен път състава на черупките на фосилизираните им яйца, съобщава Франс прес.

Любопитното изследване е извършено от Робърт Ийгъл и колегите му от Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Учените се възползвали от нова технология, с която да изследват фосилизирани черупки на яйца.

Те обясняват, че съставът на черупките е повлиян от температурата, която е била налице, докато те са се формирали - тоест температурата на корема на динозавъра майка.

Изследователите разкриват, че два редки изотопа на калциевия карбонат /компонент с голямо значение в яйчената черупка/ са в състояние да се групират заедно, ако температурата е по-ниска, а също и да се отдалечат един от друг, ако градусите са по-високи. Това са кислород 18 и въглерод 13.

Този иновативен метод ни дава възможност да разгадаем телесната температура на динозавъра от женски пол в момента на неговата овулация, добави един от специалистите, имащ принос за изследването-Арадна Трипати. Тя и колегите ѝ отбелязват, че това е първият път, в който е извършено директно измерване на телесната температура на два вида динозаври.

В проучването са попаднали зауроподи с дълъг врат. Техни фосилизирани яйца са намерени на територията на Аржентина по-рано от специалистите. Изследването е обхванало още и овираптори от Монголия. Те са смятани за динозаври, които са най-близки до птиците в съвременни ни свят.

Разбира се, учените не запазиха новата информация само за себе си и споделиха каква е била телесната температура на изследваните видове. Резултатите от техните проучвания сочат, че температурата на зауроподите е била към тридесет и осем градуса по Целзей. Малко по-ниска е била тази на овирапторите-тридесет и два градуса.

Изследването е ценно за науката, тъй като допълва общата представа на учените за тези огромни същества, изчезнали от лицето на Земята. Благодарение на него става ясно, че отделните видове са се различавали не само по размери и хранителен режим, а също така и по телесна температура.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати