miau.bg»Статии»Живини»Почина най-старият кон в света

Почина най-старият кон в света

Най-стария кон

Средната продължителност на живота на едни от най-грациозните животни - конете, е около 25-30 години. Преди дни почина най-старият кон на планетата на преклонната възраст от 50 години.

Конят на име Орхидея завърши житейския си път в резервата Remus Horse в Есекс, Великобритания. Той бе най-възрастният кон в света.

Орхидея бе доведена в резервата през януари в доста влошено здраве. Благодарение на добрите грижи на ветеринарите състоянието ѝ бе стабилизирано.

Преди Орхидея за най-стар кон се считаше кобилата Шийла. Тя прекара старините си отново тук - в резервата Remus Horse в Есекс, и почина на 51-годишна възраст през септември. Възрастта, до която двете животни достигнаха, са наистина смайващи. Тя се дължи най-вече на факта, че предишните им собственици са се грижили добре за тях, без да ги преуморяват. Добрата храна и осигуряването на жизненоважните витамини и минерали е също фактор.

Основателят и собственик на 40-акровата конна база Сю Бъртън споделя, че се гордее, че именно в неговата база са живели два от на-старите коня в света. Освен това изразява и дълбоката мъка от загубата им.

Рекордът за конска възраст се държи от коня Олд Били от Англия. Животното умира на 27 ноември 1822 година на впечатляващите 62 години - повече от двойно на средната продължителност на живота на един домашен кон.

Роден през 1760 година, той е впряган пред ралото още от двегодишна възраст. У нас рекордът за най-стар кон държи животно в с. Захари Стояново, Разградска област, живяло до 46 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати