Убиецът на лъва Сесил ще се измъкне безнаказано

Лъв

Американският зъболекар Уолтър Палмър, който уби лъва със звезден статут Сесил, няма да бъде преследван съдебно от Зимбабве. Решението е повлияно от факта, че документите на американеца са били изрядни и той не е осъзнавал, че извършва нарушение, информира АФП.

Според тамошния министър на околната среда Апа Мичунгури лицето, притежаващо земята, където се е случило убийството, не е имало правото да предлага лов на лъвове, тъй като не е имало квота.

Освен това зъболекарят е бил с гид и е нямал представа, къде се намира. В същото време Палмър е заплатил законно сумата от 55 хиляди долара, за да получи разрешение за лов и сафарито.

Вината за станало има шанс да падне върху организатора на сафарито, Тео Бронкхорст, който е професионален ловец. На същия ще му се наложи да се появи в съда в средата на този месец.

Припомняме, че обичаният от всички лъв Сесил беше убит това лято. 13-годишният красавец беше доминиращ самец в парка Хванге. Той беше любимец на посетителите заради социалното си поведение и черната си грива.

Сесил беше свикнал с компанията на хора и често пъти беше забелязван на главния път край резервата. За жалост, след намесата на американския стоматолог величественото животно ще остане само в спомените на туристите.

Ловецът Уолтър Палмър ранил Сесил с лък, но тъй като той не починал веднага, по-късно американецът го довършил с пушка, а след това взел главата му за трофей.

В началото не беше ясно кой точно е безскрупулният убиец на най-обичания лъв в Зимбабве, но много скоро загадката се разнищи. След като се разбра, че животът на Селил е отнет от американския зъболекар Уолтър Палмър, стоматологът си спечели много врагове, а кариерата му претърпя крах.

Той се опита да се оправдае пред целия свят, като заяви, че не е имал представа кой лъв точно убива. Но зоозащитниците не приеха изобщо неговите доводи. Хора от всички краища на планетата се разбунтуваха и изказаха своето притеснение не само за малките на Сесил, който също могат да бъдат убити, но и за всички лъвове в Зимбабве.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати