Термитите се оказаха гениални инженери

Термит

Всяка година термитите причиняват загуби, изчисляващи се на милиарди долари на строителната индустрия по света. Макар и насекомите с общо съзнание да могат да доведат до ужас всеки строител по света, малко известен факт е, че те самите са гениални инженери.

Дребните насекоми строят с невероятни умения и инженерна мисъл своите домове. Проучвания са показали, че някои от техните мравуняци са снабдени дори и със захранвани от слънцето вентилационни системи.

Изследване, публикувано в журнала PNAS, е установило, че някои термити изграждат жилища, в които въздухът циркулира, благодарение на затоплящата сила на слънчевите лъчи.

Макар и да не надвишават повече от няколко милиметра, насекомите строят гигантски за своя размер постройки. Обикновено жилищата им достигат между 90 и 180 сантиметра височина. Най-големият регистриран до момента термитник е достигал забележителните 310 сантиметра.

В строежа и поддържането на дома им обикновено се занимава приблизително 80 процента от популацията в термитника, което по изчисления прави около 750 хиляди насекоми.

Именно за да осигурят нормалното съществуване на такъв огромен брой насекоми на толкова тясно място, в домовете им се изгражда вентилация.

Нейното устройство доскоро е било напълно непознато на учените. Изследване в последните години е установило, че то работи на принципа на белите дробове.

Благодарение на конструкцията на тунелите в гнездата затопленият от хилядите термити въздух се движи отвътре навън, а на негово място влиза свеж и по-хладен въздух. Всеки термитник на практика вдишва и издишва въздух.

Изследователите са смятали, че двигател на този обмен може да са въздушното налягане и вятърът извън термитника. Новото проучване стига до заключението, че системата разчита на температурните разлики между деня и нощта.

В центъра на гнездата на редица видове термити, включително изследваните в този случай Odontotermes obesus, има кухина, която изпълнява ролята на атриум или комин. С нея са свързани няколко по-малки тунела.

Пред деня затопленият от слънцето въздух се издига. След охлаждане пада надолу в големия тунел и така термитникът се проветрява ефективно.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати