miau.bg»Статии»Живини»Чернобил станал рай за животните

Чернобил станал рай за животните

Чернобил станал рай за животните

Цели 34 години, след като на 26 април се случи ужасяващата Чернобилска авария, зоната, която мнозина смятат за изключително опасна, буквално е разцъфнала за нов живот.

Към днешна дата мястото, считано за бедствена зона, е резерват, в който могат да се видят диви животни като вълци, елени и лосове.

Неочакваните промени в тази област навеждат учените на мисълта, че радиационното замърсяване не се явява пречка пред обитателите на дивата природа. Експертите се фокусират и върху още нещо - влиянието на човешко отсъствие в Чернобил върху броя на дивите животни.

Според Джим Смит от университета на Портсмут във Великобритания, когато в даден участък няма хора, природата процъфтява, без значение че там е имало и ядрена авария.

Нищо чудно популацията на дивите животни в Чернобил в момента да е по-голяма, отколкото преди катастрофата през 1986 години, отбелязва още експертът.

Чернобил е рай за животните

След опасния инцидент хиляди хора се опитват да спасят живота си и напускат завинаги тези земи. Районът е обявен за постоянна необитаема зона, но изглежда представителите на животинския свят успяват да се съвземат бързо от случилото се. При по-стари изследвания се наблюдава понижен брой на популациите от диви животни, ала днес природата сякаш се възражда.

Учени смятат, че е налице относително изобилие от различни разновидности лосове, елени и диви свине. Отчитат се дори и видове, които са се смятали за изчезнали. Те подчертават, че броят на тези животни е почти същият като в четири резервата в района, които не са пострадали от радиация.

Прави впечатление и нещо друго. Броят на вълците в Чернобилската зона е седем пъти повече, отколкото на тези в резерватите.

Това че голям брой представители на животинския свят живеят благополучно на място, където е имало ядрена катастрофа, показва колко издръжлива всъщност е дивата природата, когато е лишена от присъствието на хора, заявява и специалистът Джим Бийзли от университета на Джорджия в САЩ.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боян
Боян
13.10.2015 11:18
Когато го няма homo sapiens,всичко е наред............
7
0