miau.bg»Статии»Живини»Чернобил станал рай за животните

Чернобил станал рай за животните

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12596
Чернобил станал рай за животните
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
18.50 лв.
Виж ››

Цели 34 години, след като на 26 април се случи ужасяващата Чернобилска авария, зоната, която мнозина смятат за изключително опасна, буквално е разцъфнала за нов живот.

Към днешна дата мястото, считано за бедствена зона, е резерват, в който могат да се видят диви животни като вълци, елени и лосове.

Неочакваните промени в тази област навеждат учените на мисълта, че радиационното замърсяване не се явява пречка пред обитателите на дивата природа. Експертите се фокусират и върху още нещо - влиянието на човешко отсъствие в Чернобил върху броя на дивите животни.

Според Джим Смит от университета на Портсмут във Великобритания, когато в даден участък няма хора, природата процъфтява, без значение че там е имало и ядрена авария.

Нищо чудно популацията на дивите животни в Чернобил в момента да е по-голяма, отколкото преди катастрофата през 1986 години, отбелязва още експертът.

Чернобил е рай за животните

След опасния инцидент хиляди хора се опитват да спасят живота си и напускат завинаги тези земи. Районът е обявен за постоянна необитаема зона, но изглежда представителите на животинския свят успяват да се съвземат бързо от случилото се. При по-стари изследвания се наблюдава понижен брой на популациите от диви животни, ала днес природата сякаш се възражда.

Учени смятат, че е налице относително изобилие от различни разновидности лосове, елени и диви свине. Отчитат се дори и видове, които са се смятали за изчезнали. Те подчертават, че броят на тези животни е почти същият като в четири резервата в района, които не са пострадали от радиация.

Прави впечатление и нещо друго. Броят на вълците в Чернобилската зона е седем пъти повече, отколкото на тези в резерватите.

Това че голям брой представители на животинския свят живеят благополучно на място, където е имало ядрена катастрофа, показва колко издръжлива всъщност е дивата природата, когато е лишена от присъствието на хора, заявява и специалистът Джим Бийзли от университета на Джорджия в САЩ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Боян
Боян
13.10.2015 11:18
Когато го няма homo sapiens,всичко е наред............
7
0