Бум на бебоци във варненската зоологическа градина

Носати мечета

От началото на тази календарна година във варненската зоологическа градина са се появили на бял свят осемдесет мъничета. Това заяви шефът на зоопарка Иванка Стоянова, цитирана от НовиниБг.

Сред новите обитатели на зоопарка са и две бебета от вида носати мечета, родени на 13-ти юли. Екзотичните животински са от семейството на миещите мечки.

По повод Световния ден за защита на животните, който се отбеляза на 4-ти октомври, както и заради настъпващия есенен сезон, в зоопарка в морската столица организираха инициатива под наслов Есен при носатите мечета.

Благодарения на нея гостите на зоокъта успяха да видят новите лакомства, които мечетата получиха. Промяната на менюто при някои от животните се налага, тъй като те имат нужда от повече мазнини заради предстоящата зима.

В диво състояние носатите мечета се срещат в Южна и Северна Америка. Двете най-отличителни черти на вида са дългата раирана опашка и издълженият нос. Тялото им е сравнително по-дребно от това на обикновените мечки, но пък е доста пъргаво.

Дължината на носатите мечета заедно с опашката възлиза на около един метър. Теглото на екземплярите варира, но рядко прехвърля десет килограма. Носатите мечета имат пухкава, остра козина, обагрена от черно-кафяво до сиво.

Представителите на вида имат разнообразно меню, което включва насекоми, яйца, листа, плодове, клонки, пилешко месо и др. Те са големи пакостници и прекарват много време в игри и закачки с други себеподобни.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати