Маймуните и лъвовете в Столичния зоопарк ще тънат в лукс

Маймуни
Универсална четка за косми за прахосмукачка-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
22.10 лв.
Виж ››

Нови по-широки външни клетки ще имат маймуните в софийския зоопарк от 2016 година – предвижда се да се разширят и дворовете на животните.

На този етап са готови идейните и архитектурните проекти, предстои да бъдат направени и работните, обясняват от управата.

Предполага се, че през следващото тримесечие, ще бъде обявена обществена поръчка и ще бъде избран изпълнителят. В случай, че няма никакви обжалвания по процедурата, ремонтът може да започне още в началото на следващата година. Идеите са много и работата ще се върши поетапно.

След около една година ягуарите, пумите, пантерите и леопардите ще имат нови по-просторни дворове, съответно повече място за разходка и за игра. Външните дворове на маймуните също ще се разширят, но ще бъдат и аранжирани по нов начин.

Предвижда се клетките на приматите да бъдат оградени с мрежи, а не с решетки. Мрежите ще се направят от съвременни материали, които ще позволят да бъдат тънки и в същото време достатъчно здрави.

По този начин всички посетители на зоопарка ще могат да се радват на маймуните и ще ги наблюдават значително по-лесно.

Предварително планираната сума за целия проект ще бъде повече от 700 хиляди лева. Очаква се бюджетът за всички тези идеи да се гласува от новия общински съвет и от „Софинвест“ да остойностят дейностите за проекта.

Преди няколко седмици към зоопарка се присъединиха и две датски лъвици – Диви и Криси. Животните в момента се чувстват добре. От зоокъта поясняват, че в началото, когато лъвиците са били докарани, големите котки почти не излизали навън.

В Дания Диви и Криси са живеели на открито и сега в софийския зоопарк за първи път им се наложило да влязат в клетка.

Големите женски котки вече са се запознали с лъва в зоопарка Слави – очаква се заедно да направят лъвски прайд. За съжаление групата няма да остави потомство, тъй като размножаването на тези животни в зоопарковете вече е много строго контролирано.

То се извършва само когато животните са остарели и трябва да бъдат подменени. Столичният зоопарк води преговори с други зоокътове за още една доставка – на зебри.

Сега в зоопарка има само една мъжка зебра, която се чувствала самотна, затова се предвижда при нея да бъдат сложени още две женски.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати