Маймуните се оказаха страстни киномани

01.10.2015
Маймуни

Шимпанзетата могат да се поставят на мястото на герои от филми, посочва се в резултатите от ново проучване. На маймуните били пускани кратки филми, чрез които антрополозите са установили, че шимпанзетата очакват със затаен дъх опасните и най-завладяващи моменти от кино лентите. Това съобщава списание „Кърънт Байолъджи“.

Когато хората гледат емоционален или шокиращ момент от някой филм, го запомнят и в бъдеще, ако отново си пуснат филма. Затаяват дъх, когато отново наближава този момент. Новите технологии позволили на учените да проследят движението на очите на маймуните и да разберат дали и при шимпанзетата има подобно очакване, обяснява ученът Фумихиро Кано. Той работи в университета Киото в Япония.

Екипът от учени, които са се заели с изследването, открили, че приматите имат способността да се вживяват в това, което се случва в момента на екрана. Освен това могат да реагират и на емоционалните кадри в кино лентите.

Учените са проследили реакциите на 6 шимпанзета и бонобо – на маймуните са пуснати два късометражни филма, които специалистите са заснели за целите на своя експеримент. И в двете ленти имало двама главни герои – единият бил човек, който е облечен в лабораторна престилка, а другият „маймуна“. Ролята й била изпълнявана от човек.

Сюжетът на първия филм бил следният – така наречената маймуна нахлувала в стаята, в която се намира човекът. Тя влизала през една от двете врати, които имало в стаята и го нападала. Вторият филм пък имал точно обратния сюжет.

Шимпанзе

Човекът с престилката, който се намирал в една и съща стая с фалшивата маймуна, внезапно взимал в ръцете си някакъв предмет и налагал маймуната. Докато траели и двете прожекции, на маймуните били давани плодове и сок.

Специалистите успели не само да проследят движението на очите на приматите, но и да установят дали шимпанзетата помнят какво предстои и дали очакват наближаването на драматичния момент. Резултатите от експериментите показват, че приматите действително запомнят това, което се случва на екрана и могат да се вживяват в единия от героите, които участват в кино лентата.

Когато учените повторно пуснали филмите на приматите, маймуните започвали да се вторачват във вратата, от която след секунди трябвало да влезе фалшивата маймуна. Във втория филм приматите се заглеждали в предмета, който човекът в лабораторна престилка предстои да грабне.

Специалистите споменават дори, че по време на гледането на филмчетата маймуните забравяли да похапват от плодовете и да пият от сока. Учените ще продължат своите изследвания по тази тема.

5
Общо 1 гласували
5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати