Робот-убиец на морски звезди спасява Големия бариерен риф

Морски звезди

За да спасят Големия бариерен риф край бреговете на Австралия, учени от университета в Куинсланд създадоха робот-убиец на морски звезди. Единствената работа на машината ще бъде да обикаля най-голямата забележителност на страната-континент и да премахва морските създания, които системно унищожават коралите по океанското дъно.

От години учените от цял свят алармират, че свръхпопулацията на морски звезди ще унищожи рифа. В момента забележителността е обсадена от водните създания, които се хранят с корали. Статистиката показва, че за едва три десетилетия близо 30 процента от Големия бариерен риф са буквално изядени.

Точно поради тази причина австралийските учени са създали роботите от серията COTSBot. До края на месец октомври предстои първата партида от механизираните убийци на морски звезди да бъде изпитана на полеви условия. Предвидено е при успех програмата за защита на рифа чрез роботи да стартира през месец декември.

Роботите убийци са снабдени с четири стерео камери. Благодарение на тях машините ще имат по-голяма видимост, дори и ако мисията им е на по-голяма дълбочина или водата не е прозрачна. Те ще се придвижват с помощта на GPS устройства и система от сензори, които ще ги насочват в правилната посока и ще се грижат за стабилността им, без значение от неравностите по океанското дъно.

В паметта на роботите са заложени няколко десетки гигабайта снимки на рифа, като машините ще се грижат да поддържат уникалната екосистема в предвидения баланс. Роботите са обучени да разпознават морските звезди посредством специални видеозаписи.

Ако роботът не е сигурен дали вижда морска звезда, той ще я заснеме и ще поиска потвърждение от човек. Отговорът ще влезе в алгоритъма за учене, за да може роботът да взима решения все по-самостоятелно.

Големия бариерен риф

Оръжието на робота е пневматична ръка, с която ще инжектира смъртоносна доза жлъчни соли на жертвите си. Машината е неуморима. Тя ще претърсва рифа 8 часа без прекъсване и може да прави по 200 смъртоносни инжекции на ден.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати