miau.bg»Статии»Живини»Измършавели бели мечки стреснаха еколози

Измършавели бели мечки стреснаха еколози

Измършавели бели мечки стреснаха еколози

Ужасяваща снимка на бяла мечка, показваща този вид в една нетипична светлина, се появи тези дни в интернет пространството и за нула време обиколи целия свят, ставайки причина за възмутителни коментари на загрижени природозащитници. Фотосът е направен на норвежкия остров Свалбард и показва извънредно слабото и изтощено тяло на полярна мечка.

Автор на обезпокоителната снимка е фотографът Кърстин Лангенбергер. След като е публикувано в социалните мрежи, стряскащото изображение е било споделено повече от петдесет хиляди пъти. Благодарение на снимката фотографът запознава цял свят с тежката съдбата на всички гладни и слаби мечки, които са на прага на силите си.

Заедно с изображението има информация, от която става ясно, че остров Свалбард е атрактивна дестинация за куп туристи и фотографи, желаещи да видят на живо живота на белите мечки. Според Кърстин Лангенбергер мечките, които могат да се срещнат обикновено тук, се отличават със здрав вид, но напоследък това не е точно така.

Ледът започва да се топи все по-скоростно, а глетчерите да се разрушават. Промяната на климата няма как да не се отрази върху животните, колкото и силни да изглеждат те.

Да, имаше мечки в добро състояние, но видях и мъртви животни и такива като на тази снимка, пише още в информацията, съпътстваща потресаващото изображение.

От нея става ясно още, че мечките, които са в добро здраве, са мъжки екземпляри. Състоянието на женските бели мечки обаче било доста притеснително. За да се спасят от глад, те се принудени да ловуват на брега и да повалят елени. В някои случаи изяждат яйцата на птици.

Експертите са на мнение, че популацията на мечките в този район не намалява и дори е обещаваща. Въпреки това в интернет има и други снимки, показващи бедстващи и дори мъртви бели мечки тук. Такава снимка е споделил и фотограф на National Geographic, който също заснел притеснителни кадри в Свалбард. На изображението се вижда мъртъв мечок, издъхнал върху каменист участък.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати