Общуването с хора прави кучетата по-тъпи

19.09.2015
Кучета

Общуването между човек и куче е оказало благоприятно въздействие върху хората по редица причина. Оказва се обаче, че контактът с хората е подействал не толкова благоприятно върху четириногите. Кучетата са се сбогували с част от интелекта си, докато се подавали на опитомяване от човеците, гласи ново американско проучване, цитирано от изданието Дейли мейл.

Учените от университета в Орегон достигнали до тези изводи, след като провели опити с десет вълци и двадесет кучета. В хода на експеримента те станали свидетели на доста любопитно явление. Съпоставяйки уменията на представителите на двата вида, изследователите забелязали, че кучетата са с по-мързелива умствена дейност в сравнение със своите родственици вълците.

Хищниците от двата вида трябвало да решат задача, за да се доберат до лакомства. Оказало се, че за да се справят със затруднението, вълците разчитали единствено на себе си и на собствения си ум. Палетата, от своя страна, сякаш се чувствали безпомощни и търсели подкрепата на човек.

Задачата, която имали всички животни, била да издърпат въженце, за да отворят кутия, в която се криела вкусна храна. Те трябвало да сторят това в рамките на фиксирано време. През първата част от експеримента палетата били без собственик, а през втората с него.

Когато били сами по-голямата част от кучетата не успяла да стигне до храната. В присъствието на своите стопани шаровците били насърчавани, което допринесло за малко по-добри резултати, но все пак данните не били възхитителни.

За сметка на това почти всички вълци се справили блестящо и се добрали до храната. Те проявили като много по-самостоятелни и упорити животни, за които не е проблем да си размърдат мозъка. За жалост при кучетата може да се каже точно обратното.

Вълче куче

Опитомяването ги е направило по-социални, но е допринесло за понижаването на интелекта им. Това накарало учените да стигнат до извода, че песовете се справят сравнително по-трудно от дивите си събратя с решаването на появил се нов проблем.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати