Разкриха тайната на верността на пингвините

Семейство Пингвини

Пословичната вярност на пингвините се дължала на факта, че рядко са заедно, посочва се в ново проучване на японски учени, съобщава Франс прес. Пингвините се събирали всяко лято, когато трае размножителния им период, но какво се случва с партньорите по време на зимната миграция?

Японците решили да разбулят тази тайна и изследвали десет двойки пингвини на Малвинските острови. За своето изследване специалистите използвали геолокация и биохимични маркери върху партньорите.

По време на миграционния период двойките пингвини могат да бъдат разделени на стотици и дори хиляди километри един от друг, напомнят изследователите.

Цяла зима пингвините прекарват далеч един от друг и се събират едва когато дойде време за размножителния период за около 20–30 дни.

Партньорите остават заедно и два–три дни, докато се мътят яйцата, както и през първите 70 нощи, след като се излюпят пиленцата. Учените сметнали, че всъщност пингвините прекарват не повече от 23 % от времето заедно или около три месеца за една година.

Въпреки че са толкова време разделени един от друг, двойките си остават верни и се събират с партньора си отново през следващата година, обясняват японците.

Пингвини

Седем от десетте семейства, които били проучвани от учените, оставали заедно и се събирали отново по време на следващия размножителен период. Проучването е дело на учени от Националния институт за полярни изследвания в Токио.

В бразилския щат Баия пък се появили магеланови пингвини, които иначе живеят край Аржентина и Чили. Птиците били много обезводнени и изтощени – за тях се погрижили специалисти от местен Институт за морски бозайници.

Пингвините били млади и според специалистите това била първата им миграция – вероятно са объркали пътя и просто са хванали грешните течения.

Магелановите пингвини са кръстени на Фернандо Магелан, който още през 1520 година забелязал тези птици и решил да ги опише. Оказва се, че магелановите пингвини не за първи път посещават Бразилия – те са забелязвани и около Рио де Жанейро.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати