miau.bg»Статии»Живини»Смел българин лови змии с голи ръце

Смел българин лови змии с голи ръце

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12593
Змии
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Българин лови змии с голи ръце и ги изучава. Д-р Георги Попгеоргиев е посветил живота си на тези опасни влечуги и ги следва на всевъзможни места. Той е един от малкото нашенци, които освен че се занимават със сериозна наука, се впускат и в безразсъдни на пръв поглед приключения.

Страстта на д-р Попгеоргиев се поражда още в детските му години. Първата си змия той улавя, когато е само на седем годинки. Три десетилетия по-късно през ръцете на експерта са минали над хиляда змии, като никоя от тях не е успяла да го ухапе.

Когато излезем на терен, ловим змиите с голи ръце. Не използваме метални щипки или железа, разказва специалистът пред МарицаБг.

Той пояснява още, че след ловенето влечугите не се убиват, а просто се измерват и разглеждат. След това биват пускани отново на свобода. В момента авантюристът се занимава с идентифициране на змии по люспите им. С тяхна помощ може да се разбере колко богато е биологичното ни разнообразие.

Може да се каже, че д-р Попгеоргиев е истински герой в Пловдивско и близките райони. Когато някой открие земя в жилището си, често пъти се обръща към него за помощ. Специалистът, от своя страна, хваща влечугото и го отвежда на безопасно за него място.

Д-р Попгеоргиев е на мнение, че в България няма смъртоносни змии. Според него при ухапването от пепелянка, пчела и стършел проблем може да настъпи вследствие на алергичен шок. Ето защо специалистът по змиите съветва хората, които се разхождат в планината, да носят със себе си противоалергични медикаменти като орбазон.

Георги Попгеоргиев дава и други ценни насоки. Той съветва хората, живеещи в къщи в планината или гората, да не оставят вратите на приземния етаж отворени, тъй като има опасност в дома им да влязат влечуги.

Те търсят хладни места през обедните горещини, предупреждава специалистът.

Според него хората могат да се избавят от нежеланите гости, като поставят на вратите си мрежи. Честото косене на градинската трева е другата мярка, която може да се предприеме срещу влечугите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати