Косатка заложи капан на птица, за да я хване

Косатка

Любопитно явление беше запечатано на видео, споделено в интернет от The Online Fisherman. На видеозаписа се вижда как косатка си служи с примамка, за да докопа жертвата си. Кадрите предизвикаха истински фурор сред любителите на огромните морски бозайник.

Клипът с ловуващата косатка наистина е уникален, тъй като показва интересна способност на косатката, а именно това да залага капан на своите жертви. От първите кадри на записа се вижда как косатка, плуваща в басейн, се приближава до събралите се наблизо птици.

Животното отваря огромната си паст и изплюва риба точно до птиците. След това съвсем леко се отдръпва назад, приготвяйки се да направи големия си удар. Първоначално птиците се суетят около подхвърлената риба, но много скоро я забелязват. Пернатите явно не усещат, че това е капан и бързо биват привлечени от вкусната плячка.

Няколко от тях се престрашават да посегнат към рибата и тогава косатката влиза в действие. Огромният бозайник прави няколко резки движения и сграбчва с уста една от птиците. След това поглъща жертвата си и отново се скрива във водата.

Косатките са едни от най-интересните представители на семейство Делфинови. Според учените те стоят на върха на морската хранителна верига. Освен с птици косатките се хранят още с големи риби, сепии, октоподи, тюлени, акули и дори с малки китове.

При тези животни са известни и случаи на канибализъм. Когато се налага, косатките преследват и изненадат жертвите си. Когато плячката им е извън водата, те ги сграбчват и ги повличат със себе си в морските дълбини.

Тези бозайници се отличават с черно-бяла окраска и огромни размери. Те могат да достигнат дължина до осем метра, а масата им да надхвърля пет тона. Косатките обитават всички океани и освен това могат да бъдат забелязани в голяма част от моретата.

Подобно на другите представители на семейство Делфинови, те също си служат с богата гама от звуци, за да общуват помежду си.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати