miau.bg»Статии»Живини»Чановете обърквали алпийските крави

Чановете обърквали алпийските крави

Алпийска Крава
Козметична Чанта за Пътуване
Препоръчано за теб:
Козметична Чанта за Пътуване
20.00 лв.
Виж ››

В Баварските Алпи се борят срещу жестокостта на чановете към кравите – според защитна организация, звънците обърквали добичетата.

От организациите настояват тази емблема за региона да бъде премахната, като твърдят, че това е жестоко отношение към кравите. Звукът, който издават чановете, обърква добичетата, обясняват още от баварския клон на Германската федерация за защита на животните. Президент на отдела на защитната организация е Никол Брюл.

Позицията й е, че подобна практика, която не е водена от нищо друго, освен от традициите, задължително трябва да бъде прекратена. Вместо да дрънчат чанове, от защитната организация предлагат всички обори и пасища да се снабдят с GPS предаватели.

По този начин ще се следи много лесно местоположението на животните, без да е нужно животновъдите да се ориентират само по звъна на чановете.

Настояването на защитниците се дължи най-вече на изследване, което бе публикувано през месец юни от Швейцарския федерален институт по технологиите в Цюрих. Заключението в проучването бе, че носенето на чановете от кравите, действително обърква поведението им.

За момента твърденията на Брюл и останалите част от защитни организации, меко казано срещат широк отпор в лицето не само на фермерите, но и на правителството.

Крави

Министърът на земеделието в района - Хелмут Брунер дори сподели, че изобщо не вярва звукът или тежестта на чановете да дразнят или да пречат по някакъв начин на кравите.

Преди година от въпросния швейцарски институт обявиха и друго проучване, според което високият звук от чановете уврежда не само слуха на добитъка, но и пречи на хранителните навици. За да проведат своето изследване, учените са връзвали хлопки на вратовете на кравите с тежест от 5.5 кг.

В проучването са участвали над 100 крави в 25 ферми в различни част на страната. След това специалистите проследявали какви ще са реакциите на добичетата в различни експерименти.

Резултатите посочват, че звукът на чановете е над допустимите 85 децибела – шумовите нива били над 113 децибела. Учените сравняват този звук със звук от електрически трион и пневматична бормашина.

Оказва се още, че звънците карали кравите да преживят по-малко време своята храна, отколкото добичетата, които нямат звънци.

В заключение учените предупреждават, че хилядите крави, които имат по-добър слух от този на хората, вече са изгубили тази своя способност, заради чановете, които се връзват на вратовете им.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати