Доброволци спасиха кит, заседнал на брега

Кит

Безпомощен кит, озовал се на брега в Окланд, Нова Зеландия, беше спасен от доброволци. Спасителната операция продължила шест часа. В началото прогнозите не били никак добри, но после чудото се случило и бозайникът успял да се върне във водата.

8-метровият антарктически кит бил забелязан от хора, разхождащи се по плажа. Очевидците установили, че животното е блокирано на плажа и решили веднага да предприемат мерки по спасяването му, тъй като видимо състоянието му не било цветущо.

Насъбралите се хора започнали да обливат бозайника с вода, докато чакали да се появи висок прилив. Така след шест часа спасителната акция най-после дала резултати и животното живнало. То успяло само да стигне до водата и отплувало навътре.

В началото си мислехме, че китът е много изморен и няма да успее да може да се върне във водата. Струваше ни се, че не може изобщо да помръдне. После обаче той сякаш почувства прилив на сили и състоянието му се подобри, разказват хора, присъствали на спасителната операция на кита.

Всъщност засядането на китове по плажовете в Нова Зеландия не е никак рядко явление. За жалост, ако в тази ситуация не се намеси човек, китовете много често не успяват да се върнат във водата и издъхват на пясъка.

Подобна случка имаше и преди около половин година при залива Голдън Бей, в Нова Зеландия. Тогава на брега се бяха озовали близо двеста кита. Повече от двадесет животни издъхнаха.

В акцията по спасяването на блокираните китове се включиха към сто човека. Природозащитници и работници от отдела за защитените зони дадоха всичко от себе си, за да облекчат положението на бедстващите създания.

Въпросът със засядането на китовете отдавна буди интереса на учените. Според тях китовете засядат в плитките води, тъй като там се дезориентират.

Някои учени дори са на мнение, че когато един от китовете е блокиран, останалите се приближават до брега, за да му помогнат и поради това се случва те също да заседнат.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати