Най-после разгадаха смъртта на звездния мечок Кнут

Мечка

Смъртта на полярния мечок Кнут, превърнал се в звезда за Германия, най-после беше разкрита. Екзотичното животно, обитаващо зоологическата градина в Берлин, почина през 2011 година, но тогава специалистите не знаеха какво точно е покосило 4-годишния мечок. Сега най-сетне причината за кончината на Кнут излезе наяве, предават световни информационни агенции.

Припомняме, че звездата на зоопарка в Берлин беше открита издъхнала в басейн в клетката. Стана ясно, че мечката има оток на мозъка, но не и на какво се е дължал той. Изследване, публикувано в списание Нейчър обаче, изяснява причината за смъртта на Кнут.

Според неговите автори популярният полярен мечок е починал вследствие на NMDA рецепторен енцефалит, явяващ се автоимунно заболяване. Същото състояние е открито и при хората преди няколко години, но при животни такава болест не бе регистрирана досега. Случилото се с Кнут обаче показва, че има шанс и други питомци да страдат от същото заболяване.

Ето защо трябва да се повиши вниманието към това състояние. Според специалистите новото изследване би могло да е в помощ на други представители на животинския свят, при които също се наблюдава новата форма на енцефалит.

Мечокът Кнут беше истински талисман на зоологическата градина в Берлин. Той беше първото полярно мече появило се на бял свят в берлинския зоопарк от тридесет години насам. Кнут предизвика медийното внимание още със самото си раждане.

След като майка му го изостави, малко след появата му, гледачите в зоопарка трябваше да вземат спешни мерки по неговото спасяване. Ето защо той бе хранен с биберон, докато укрепне достатъчно. За жалост, мъжът, който пое грижата за мечето, почина две години след неговото раждане.

Кнут спечели вниманието не само с тежката си съдба, но и с очарователния си, миловиден образ. Той стана рекламно лице на много стоки и беше многократно посещаван от известни личности, сред които и Том Круз.

В чест на Кнут бяха създадени песни, произведени бяха плюшени мечета с неговия лик и дори беше заснет филм.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати