Сексуален тормоз направил женските гупи по-добри плувци от мъжките

Гупи
Прибираща се каишка за кучета 6в1-36%
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
50.00 лв.
32.00 лв.
Виж ››

Не е необичайно в животинския свят мъжките индивиди да тормозят женските и да ги принуждават да се чифтосват с тях. Това се случва дори когато женските не са заинтересовани. Нова проучване разкри, че за да избегнат нежеланите любовни ласки от представителите на силния пол, някои видове развиват специфични умения.

Типичен пример за това са женските риби гупи, които са станали превъзходни плувци, само и само да избягат от нежелания сексуален тормоз. Изследователите казват, че рибката се научава да плува по-ефективно с практика и това умение може да се сравни с постиженията на спортистите след месеци усилени тренировки.

Сексуално насилие над жени от мъже е широкоразпространено в сексуално възпроизвеждащите се видове, казва авторът на изследването доктор Шон Килен от университета в Глазгоу. Обикновено за да се възпроизведат, мъжките индивиди, особено в групи, където женските са по-малко, са способни на различни агресивни действия като преследване и дори агресия.

Тези видове поведение, в които мъжките животни се опитват да принудят женските да се чифтосат с тях, се считат за сексуален тормоз. Женските могат да изразходят много енергия в опити да избягат от такава ситуация, като в резултат често биват ранявани, казва Килен.

За да се намали този така необходим за оцеляване разход, една от възможностите е женските да са в състояние да променят собственото си поведение или физиология по начини, които намаляват негативните последици от загубата на енергия или им позволяват по-лесно да избягат мъжките, добавя той.

Професор Килен тества тази идея в лабораторни условия. Той излага гупите от женски произход на различни нива на мъжкия тормоз. В природата мъжките гупи прекарват по-голямата част от времето си в опити да принудят женските да се чифтосват с тях. Тяхното внимание е нежелано и женските бягат от него с бързо плуване далеч от тях, казва той.

Ученият установил, че само след пет месеца женските, изложени на високи нива на тормоз, са били в състояние да плуват много по-ефективно. Тренираните риби били в състояние да плуват много по-бързо, като изразходват много по-малко енергия в сравнение с други рибки, изложени на по-ниски нива на тормоз.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати