miau.bg»Статии»Живини»Носорог от изчезващ вид заминава на любовен туризъм

Носорог от изчезващ вид заминава на любовен туризъм

Носорог

Единственият екземпляр от редкия вид Суматрански носорог в САЩ заминава на любовно пътуване до Индонезия, където да срещне дама, с която да създаде поколение, предават световни информационни агенции.

Суматранският носорог Харапан е на осем години. Той живее в зоопарк в Синсинати, щата Охайо, САЩ. Зоологическата градина става известна със сполучливите си опити за увеличаване на популацията на застрашения вид.

В специализирания център на бял свят на са се появили три Суматрански носорога.

Въпреки че цифрата не е голяма, за природозащитниците появата на тези екземпляри е лъч надежда, тъй като в естествената среда на животните се останали стотина носорози. Животните, обитаващи защитени територии, пък са само девет.

От зоологическата градина на Синсинати споделят, че малко по-късно през 2015 година 8-годишният красавец Харапан ще бъде транспортиран до Резервата за суматрански носорози в Индонезия, където да получи шанс за размножаване.

Решението това да се случи, не е било никак лесно за специалисти, но в крайна сметка се стигнало до него, тъй като друг изход нямало. Те са категорични, че ако продължават да държат животното в плен, няма как да реализират програмата си.

Дълго време се надяваме да ни изпратят женски екземпляр, но от Индонезия дадоха да се разбере, че нямат намерение да извеждат друг носорог извън страната.

Единствената друга държава, в която суматрански носорози живеят в плен, е Малайзия, но тя не е опция, защото техните женски са безплодни, споделиха от зоопарка, където живее Харапан.

Ако в зоопарка в Синсинати имаше женска, нямаше да се налага. За жалост обаче, миналата година зоологическата се сбогува с единствената представителка на вида.

Родената тук Суки се разболя тежко и ветеринарите не можаха да я спасят. С нея си отиде и надеждата на специалистите на територията на центъра да бъдат родени други носорогчета.

От зоопарка съобщават, че гостите им ще могат да се радват на Харапан почти до самото му заминаване. Малко преди да потегли на дългото пътуване, носорогът ще прекара известно време в дървен контейнер, за да се подготви за пътешествието.

Рейтинг

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати