Ден на делфините отбелязват в Бургас и Варна

Деня на делфина

Ден на делфините отбелязват в Бургас със специална програма. Проявите по случай събитието започнаха на 24-ти август и ще продължат през днешния ден. Всички мероприятия от кампанията са с информативен характер и са част от проекта Гражданска подкрепа за проучване на черноморските китоподобни по българското крайбрежие.

Неговата задача е да намери доброволци, които да съберат информация за китоподобните бозайници. В такава роля могат да влязат студенти по природни науки, представители на яхтклубове, яхтсмени и въобще всеки гражданин, които се интересува силно от морските бозайници.

Информативната кампания желае да запознае обществеността с черноморските обитатели, и в частност с китоподобните бозайници. Гражданите също така ще получат информация как точно се осъществява изследването на тези животни и какви са начините за тяхното опазване.

Отбелязването на Деня на делфина започна на 24-ти август на Открита сцена Охлюва в Бургас. Организаторите на събитието приготвиха за всички посетители интересни игри, викторини, рисувателни ателиета, презентации и филмчета за китоподобните бозайници. Днес всички гости ги очакват още много забавления.

Ден на делфините е замислен и в морската ни столица Варна. Той ще се проведе на 27.08 от 17.00 часа при Морска Гара Варна, като идеята е отново същата-да бъдат обучени доброволци, които да събират информация за китоподобните бозайници в родни води. Организаторите на събитието се надяват начинанията да предизвикат да разбуди любопитството на хората.

Делфините са семейство морски бозайници, предизвикващи голям интерес в учените. Тези очарователни и мили създания се смятат за изключително интелигентни и необикновени.

Според изследователите делфините са едни от най-старите същества на планетата, но докато в миналото тяхната популация е била многобройна, днес е тя е силно намалена заради промените в климата, пагубното влияние на човека върху природата и масовото избиване на делфини.

Делфини обитават и Черно море, но и тук има сериозен спад в броя на морските обитатели. Еколози обясняват, че сериозен враг на делфините са рибарите, които недоволстват, защото тези животни късат мрежите и пречат на риболова.

Рейтинг

5 1
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати