Черен щъркел е най-новата звезда в шуменския зоокът

черен щъркел

Черен щъркел се е превърнал най-новата атракция на град Шумен. От няколко дни редкият вид птица, присъстваща в Червената книга на България, обитава местния зоокът. Животното предизвиква еднакво голямо вълнение както в персонала на центъра, така и сред останалите жители на Шумен.

За пръв път имаме черен щъркел и много се радваме, споделя служителят в общинския зоокът Теменужка Трайкова пред ШумБг.

Трайкова обяснява, че специалистите от зоокъта все още опознават животното, но са готови да направят всичко по силите си, за да може рядката птица да се чувства комфортно в центъра.

В момента животното изглежда видимо здраво, но не толкова добро е било здравословното му състояние, когато е намерено преди дни близо до магистрала Хемус между Шумен и Варна. Личало си, че се чувства зле и има нужда от спешна човешка помощ. Ето защо то било транспортирано при д-р Валентин Атанасов.

Ветеринарят разказва, че здравословното състояние на птицата наистина е било тревожно. Животното било дехидратирано, а освен това едното му крило се оказало счупено. Специалистът допуска, че сблъсък с кола може да е станал причина за раняването на пернатото. За щастие след проведеното лечение птицата започнала да се възстановява от инцидента и сега се намира в шуменския зоокът.

От центъра все още не са кръстили новия си обитател, защото не знаят пола му. Но съвсем скоро и това ще стане. Най-важното сега е черният щъркел да се възстанови изцяло и да му се осигури добра среда, където да се чувства удобно. За целта предстои специалното пернато да бъде изместено в нова клетка, която ще може да се затопля през зимата.

От зоопарка вече са свикнали с прищевките на специалния си гост. Теменужка Трайкова издава, че дългокракият красавец не иска и да погледне друга храна освен риба. За това се налагало всеки ден да му се сервира прясна цаца. Черният щъркел бил толкова лаком, че без проблем можел да погълне цял килограм от дребната рибка.

Падна дъжд и ще му наловя малко жаби, за да пробвам дали ще ги яде, планира Трайкова.

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати