Панда от застрашен вид ще стане майка до дни

21.08.2015
Панда

Представителката на един от най-застрашените видове на планетата - голямата панда Мей Сян, е на път да стане майка. Пухкавото животно, което живее в Националната зоологическа градина във Вашингтон, чака рожба от месеци, потвърждават световни медии.

От зоопарка споделят, че последните няколко седмици Мей Сян демонстрирала особено поведение. Животното стояло доста време в бърлогата си, ближело туловището си и все си търсело предмети, които да прегръща. Според специалистите това поведение съвпада точно с държанието на една бременна панда.

Гледачите в зоологическата градина споделят, че преди около месец са били регистрирани повишени нива на прогестерон в урината на Мей Сян, което си е доста сериозно основание да се предположи, че голямата панда може да носи бебе.

След това на 19-ти август се е случило нещо забележително. Най-после Мей Сян е позволила да бъде прегледана с ултразвук. След проведения преглед специалистите установили, че животното в действителност има в утробата си растящ зародиш, който на този етап е дълъг около четири сантиметра.

Анализирайки състоянието му, ветеринарите допускат, че голямата панда ще стане майка до дни, най-късно в началото на следващия месец. Експертите обаче не бързат да се радват, тъй като има и шанс това да не се случи. Те обясняват, че понякога зародишът може да бъде абортиран.

Голямата панда Мей Сян беше оплодена по изкуствен път на 26-ти и 27-ми април 2015 година. При първото оплождане специалистите си послужиха със замразената семенна течност на самеца Хуей Хей, а при втората донор беше мъжкарят Тян Тян.

Учените обясняват, че при женските панди зачеването може да се осъществи в много кратък двудневен период през пролетта. Това е и една от сериозните причини, отговорна за ниското възпроизводство на вида.

Освен това малките панди, родени в плен, трудно доживяват зряла възраст, тъй като са доста слаби. Мей Сян вече е дала живот на две панди. За жалост, едно от тях не можа да доживее и почина само броени дни след появата си на бял свят.

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати