miau.bg»Статии»Живини»Котките оцеляват по-добре от кучетата

Котките оцеляват по-добре от кучетата

Котки и Кучета
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Котките умеят да оцеляват по-добре от кучетата, посочва се в ново изследване на швейцарски учени. Проучването е на специалисти, които работят в университета в Лозана и е споделено от вестник „Индипендънт“.

Разглеждани са повече от 2000 древни вкаменелости. Представителите на котешкото семейство са категорично по-добри в еволюционно отношение, отколкото са животните от семейството на кучетата. Често, познатите ни днес мъркащи любимци се оказват по-адаптивни именно за сметка на кучетата.

Котките са изиграли съществена роля в изчезването на най-малко 40 вида кучета. Писани от всякакъв размер са побеждавали представителите на семейство кучета, като са се оказвали по-добри ловци от тях.

На този етап няма данни представителите на кучешкото семейство да са отговорни за изчезването на нито един котешки вид. В семейството на кучетата влизат и вълците – смята се, че домашните кучета произлизат именно от тях.

Семейството на кучетата поставя своето начало преди повече от 40 милиона годни в Северна Америка – данните посочват, че бумът на този вид е бил преди 20 милиона години. Тогава на континента са се разхождали над 30 биологични вида.

Котка и Куче

В същия този период се появява и семейството на котките – те пристигат на американската земя от Азия. Тяхната поява в Северна Америка безспорно има смъртоносно влияние върху разнообразието на кучешкото семейство, посочват учените, които са се заели с изследването.

Смята се, че съществената роля за еволюцията на животните имат климатичните промени, но в този случай се оказва, че по-важна е конкуренцията, посочва доктор Даниел Силвестро. Той е водещ автор на швейцарското проучване.

Ненавистта между котките и кучетата има своето логично обяснение - конкуренцията между месоядните се оказва съдбоносна за представителите на семейството на кучетата. Когато котките идват, се забелязва едно драстично намаляване на кучешките видове – днес на континента има само 9 вида.

Вълците са се доказали като безпощадни хищници, които са готови да убият всичко, което се изпречи на пътя им – това се дължи на способността да преследват своята плячка и да тичат. Днес всички оцелели от семейството на кучетата могат да тичат.

Не така адаптивни, обаче, се оказват т.нар. дебнещите подобни на котките видове. Данните сочат, че те не умеят да оцеляват така добре, както котките и постепенно изчезват.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати