Животните и техните мъдрости

Катерици

Хората може и да имаме палци и да се движим на два крака, но в никакъв случай не превъзхождаме животните, независимо за какъв вид животинки говорим. Нашите приятели животните могат много бързо да ни научат на мъдрости, които е по-логично като разсъждаващи да знаем.

Какво можем да научим от делфините? Тези животни винаги изглеждат сякаш изпитват удоволствие от живота. Напомнят на безумен оптимист, който винаги е в добро настроение. Ако успеем да постигнем подобно състояние, ще засилим имунитета си значително, а и със сигурност ще минаваме по-лесно през трудните периоди.

Котките са още един от представителите на животинския цвят, които могат да ни научат на много неща. Преди всичко, ако отглеждате коте у дома, то със сигурност ви е научило да сте по-прибрани. Но ако излезем от битовия тон, интересното при писаните е, че те са индивидуалисти.

Сами решават къде ще отидат и винаги правят това, което искат в момента. С две думи - не се съобразяват с нищо и никого. В нашето човешко ежедневие много често имаме предчувствие как да постъпим, но все пак поемаме по пътя на разума. И тъй като няма как винаги да правим каквото искаме като котките, можем просто да се научим да се вслушваме повече в предчувствията си.

Делфини

Още една котешка мъдрост – следобедната дрямка е не само полезна, тя е задължителна за доброто здраве. Разбира се, негласната мъдрост, дошла от котките, е потвърдена и от проучване. Според него всички, които си дремват след обед, имат почти 40 на сто по-малък риск от сърдечно-съдово заболяване.

Обявеният за враг на котките – кучето, е страхотен приятел на стопанина си. Тези, които имат кученце у дома, не могат да отрекат, че всеки път, когато се прибират вкъщи, усещат в любимеца си някаква силна радост от това, че ги вижда. Кучетата създават усещането, че не са ви виждали от толкова дълго време и са така щастливи, че сте се появили на вратата точно в този момент. Тоест тези четириноги приятели винаги демонстрират чувствата си и обичат своите стопани безрезервно.

Това ни съветва да правим и ние хората британският психотерапевт – Тина Тесинг. Дамата смята, че винаги трябва да посрещаме любимите си хора с радост – трябва да им покажем, че се радваме, че са си у дома и ги виждаме. Според нея това ще бъде полезно и за двете страни. Друго безусловно качество, което притежават повече кучетата, отколкото хората, това е верността.

Лисица

А знаете ли какво можем да възприемем от лисицата? Любопитството, разбира се – тези животни са символ на изобретателността, хитростта и до някаква степен дори лудостта. От тях можем да се научим да подхождаме с по-голямо любопитство към живота. За целта първо трябва да започнем да отклоняваме всичко, което прави нещата лесни и удобни, тъй като подобно положение вкарва живота в скучни рамки, които рано или късно ще убият остротата на ума.

Мъдростта на морските кончета се крие в моногамията – те цял живот са отдадени едно на друго, пътуват по двойки и се държат за опашките. В наши дни мъжете и жените все по-рядко виждат нещо хубаво в моногамията и общо взето не го приемат като нещо достойно за подражание.

Напоследък уж живеем в много еко- и биосреда, но всъщност ежедневно замърсяваме планетата с най-елементарни действия. И отговорът на всичко това най-често е Е, какво от това? илиНяма да живея вечно, че да й се наслаждавам. Смислени оправдания дотолкова, че са верни – никой не е вечен. Обаче катериците, макар че няма да живеят вечно, се грижат за планетата повече, отколкото хората. С всяко скрито жълъдче катеричките засаждат хиляди дървета всяка година.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати