Опасно заболяване застрашава популацията на жабите

15.08.2015
Жаба

Притеснителна информация съобщиха учените за един от земноводните видове. Поповите лъжички биват засегнати от ново заразно заболяване.

Тази болест силно застрашава популацията на жабите по света, съобщава Ройтерс, като се позовава на данните на ново британско проучване.

Автори изследването са учени от университета на Ексетър. За целите на своето изследване специалистите анализирали чернодробни проби от попови лъжички, взети от три континента.

В хода на работа експертите открили, че поповите лъжички страдат от паразитна болест, причинена от едноклетъчни микроби, които учените наричат протисти.

Заболяването е открито при попови лъжички, живеещи и в тропическите, и в умерените ширини.

Един от авторите на изследването Томас Ричард изрази опасения, че популацията на жабите в цял свят намалява и един от виновниците за това е опасното паразитно заболяване.

Неговите опасения бяха подкрепени още преди десетина години. Тогавашно проучване показа, че броят на жабите на нашата планета стремглаво намалява, заради гъбичката Batrachochytrium dendrobatidis.

В онези години експертите взеха предвид доклад на Световният съюз за защита на природата (UICN), според който около 1 800 вида земноводни от общо 5 700 съществуващи са на прага на изчезването си.

Тогава учените заявиха, че заболяването, вредящо на жабите преди е било латентно, но през последните години се е започнало да се разпространява сериозно. Заболяването било известно с това, че поразява кожата на жабите.

По-късно през 2008 година тридесет и два процента от видовете жаби отново бяха класифицирани като застрашени от изчезване или направо изчезнали. Четиридесет и два на сто пък бяха попаднаха в групата на уязвимите видове.

Според учените стопяването на популацията на земноводните, както и тази на останалите животински видове, е много сериозен проблем, който е притеснителен не само от гледна точка на животинския свят.

Изследователите припомнят, че с изчезването на животинските видове се поставя на карта и съдбата на човечеството.

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати