Тровят кучетата във Враца с антифриз и пестициди

Куче

Жестока борба с безпризорните кучета е стартирана във Враца. Вече близо тридесет песа са отровени от началото на това лято до сега. За справянето с животните са употребени пестициди и антифриз.

Случаят предизвика възмущението на местни граждани. Собствениците на домашни животни също се разбунтуваха, защото пострадаха и техни питомци. Наложи се общината да сезира прокуратурата по случая. От сдружение Анимал хелп пък поставиха тревожния въпрос през зоополицията.

Първите туловища на умъртвени улични кучета лежаха пред училище Св. св. Кирил и Методий и близката детска градина, където с ужас бяха забелязани от минаващите наоколо родители и малчугани, съобщава Монитор.

Едно от злочестите палета се било строполило при контейнера срещу учебното заведение, а другото точно пред забавачката. По-късно умиращи или вече издъхнали помияри бяха забелязвани в централните части на Враца, както и в най-големия жилищен комплекс Дъбника.

След извършена проверка от ветеринарна клиника става ясно, че песовете са починали вследствие на отравяне със синьозелен пестицид, който обаче не е разрешен за продажба в страната. Експертите обясняват, че при поглъщането му жертвата умира в големи мъки.

Но това не е единственият коварен начин за справяне с безпризорните четириноги. Д-р Цонка Чалманова споделя за случаи с умрели палета, които са били отровени с примамки от леко развалено месо, „подправено“ с антифриз.

Специалистът коментира и едно твърдение, според което отровата се разпространява и с хляб. Според д-р Чалманова тази теория не е особено достоверна, тъй като уличните животни не ядели много хляб. Ветеринарният експерт обяснява, че при поглъщане на антифриз, смъртта настъпва до 24 часа и противоотрова за това вещество няма.

Вследствие на различните отровни примамки във Враца са пострадали не само уличните кучета, но и домашни палета, както и три котки. Това пробуди силно недоволство у гражданите.

Сега местната управа, сезирала прокуратурата, настоява да бъде разкрита причината за смъртта на всички тези животни. Трябва да стане ясно кои са извършителите на престъпленията и те да понесат отговорността за деянията си.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати