miau.bg»Статии»Живини»Учени хванаха една от най-редките птици в света

Учени хванаха една от най-редките птици в света

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k12698
Нощен папагал
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

На изключително рядко животно се натъкнаха учени в Австралия. Орнитолозите успели да хванат птица от вида нощен папагал. Такова пернато не е улавяно от далечната 1845 година, когато всъщност е открито за пръв път, съобщава Дейли телеграф.

Голяма част от специалистите смятали, че тази птица вече не е сред обитателите на нашата планета, но след 18-месечна експедиция в австралийският щат Куинсланд, един нощен папагал бил забелязан, а след това уловен, за да му се сложи отличителен пръстен.

За да хванат уникалното създание, орнитолозите си послужили със специални капани с камери. Когато животното било заловено, то изпаднало в ужас и започнало да издава пронизващи крясъци. Учените, от своя страна, много се развълнували от ставащото, но професионализмът им все пак надделял и успели да овладеят емоциите си.

Когато го заловихме...беше ужасно! Отговорността беше много голяма - да си от първите, докоснали тази уникална птица, разказва д-р Стив Мърфи, участвал в екипа, издирващ птицата.

Той и колегите им били безкрайно щастливи, когато накрая хванали тайнственото пернато и побързали да сложат на птицата, която открили, електронен пръстен. И независимо че първоначално те нямали представа дали новият им познайник е от женски или мъжки пол, решили да го нарекат Педро.

За пръв път Педро бил забелязан около Великден и после още веднъж. За жалост, пръстена, който му е бил поставен, най-вероятно е паднал. Учените обаче не желаят да споделят къде точно се се е подвизавало животното, тъй като предполагат, че мястото може да привлече бракониери или или хора, които не знаят как да се отнасят с такива пернати.

Нощният папагал е сред най-редките видове на планетата. Неговото проследяване е почти невъзможна мисия, тъй като той е активен през тъмните часове на деня, а и често променя местообитанието си.

За пръв път учените се натъкват на него в средата на деветнадесети век, като оттогава до днес съществуването му продължава да бъде обвито в мистерия. Орнитолозите предполагат, че към днешна дата от неговия вид в света са останали между 50 и 250 птици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати