Днес е Международният ден на котките

Днес е Международният ден на котките

На 8-ми август светът отбелязва Международен ден на котките. Този специален празник се чества за пръв път преди тринадесет години по инициатива на Международния фонд за грижа на животните. Идеята е чрез него да се изрази преклонение пред един от най-предпочитаните и обичани домашни любимци.

Предполага се, сближаването между човека и животните от този вид е започнала някъде преди около осем хиляди години. Според статистиката в съвременното общество повече от петстотин милиона писани живеят заедно с хора. Някои стопани си вземат котки, защото са фенове на определена порода, а други-за да се преборят с вредители като плъхове и мишки.

И макар титлата Най-добър приятел на човека да е присъдена на кучетата, котките могат да са не по-лоши наши другари. Чаровни, забавни и палави, те са в състояние на да ни зарадват по всевъзможен начин и да разтопят сърцето ни.

Котките не се възприемат като пазачи на своя стопанин и имуществото му, но те имат друга също толкова значима задача-да лекуват тялото и ума на човека. Множеството изследвания и опити са показали, че тези пухкави същества много често влизат в роля на истински церители.

Прочувания, направени преди време, показват, че галенето на котка въздейства благоприятно при възпалени стави и гинекологични заболявания. Мъркането на писаните пък стабилизира сърдечния ритъм и нормализира кръвното налягане. Дългокосместите четириноги доктори без проблем се справят с депресия, безсъние и раздразнителност.

Днес е Международният ден на котките

Тези със средна дължина на косъма помагат при сърдечно-съдови проблеми, а котките с много къса козина оказват положително влияние при заболявания на стомаха и бъбреците. За сиамските котките пък се смята, че спомагат за предпазването от простудни заболявания.

Ето защо в Международния ден на котката ви приканваме да зарадвате вашите мъркащи домашни питомци със специално лакомство или играчка. Ако пък нямате писана у дома, винаги можете да излезете навън и да нахраните някое гладно, бездомно коте. Нека то се почувства щастливо поне на този ден!

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати