Броненосците зазаразяват хората с проказа

Броненосците зазаразяват хората с проказа

Девет души са се заразили с болестта проказа в американския щат Флорида, предават американски медии. Според информацията източник на зараза на опасната болест са броненосците, които живеят там.

Оказва се, че всяка година средно по десет души, живеещи във Флорида, са диагностицирани с проказа. Повечето от тях са се сдобили със заболяването, след като са били оцелени от слюнката на броненосеца, в която учените открита бактерията Mycobacterium Laprae. Именно тя се слави като причинител на проказа. Това откритие не е ново за науката, но беше направено неотдавна.

Независимо че проказата се смята за заболяване, характерно за отминала епоха, болестта продължава да върлува в Африка и Южна Азия. Всъщност там са налице повече от два милиона души, заразени с опасната болест. Случаи за заболели от проказа има и в САЩ - най-много в Луизиана и Тексас. Заболяването се разпространява по въздушно-капков път при кихане и кашляне.

Във Флорида заразата се разнася благодарение на броненосците. Броненосците представляват бозайници от разред Броненосцови. Те се отличават с размери, наподобяващи тези на дребно куче, къси крака, заострена муцуна и своеобразна броня, изградена твърди плочки или малки щитчета.

Броненосците са нощни животни. Денем се крият в дупки и храсталаци, а нощем скитат и ловуват. Хранят се с корени, плодове, насекоми, червеи. Когато са в опасност, броненосците имат различни техники на защитата. Когато имат време, се свиват на кълбо или се заравят в земята, но ако са хванати на тясно и пристиснати, плюят по неприятеля си.

Именно така, улучвайки го със секрета си, успяват да го заразят с проказа. За щастие в нашето съвремие тази болест не е чак толкова страшна, както някога, тъй като вече има медикаменти, с които тя би могла да бъде излекувана, ако се открие навреме. Но ако това не стане, тя може причини характерното разкапване на плътта и увреждане на нервната система.

Учените смятат, че има шансове да се създаде нещо като ваксина срещу проказа и тя да бъде преборена. Но за целта специалистите трябва да съхранят в лабораторни условия бактерията Мycobacterium Laprae, което на този етап е невъзможно. Ето защо изследователите се надяват, че слюнката на броненосците може да се окаже от помощ при създаването на ваксина срещу проказа.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати