Разкопаха фосил на змия с 4 крака

Фосил на змия

Липсващото звено между гущерите и змиите откриха учени от Университета в Портсмут. Фосил на древно влечуго, живяло в периода Креда - преди повече от 110 милиона години, развълнува научната общественост. Съществото имало форма на тялото, типична за змиите, но за разлика от съвременниците си имало и четири крайника.

Английските палеонтолози разказват, че това е първият открит в света фосил на змия с крайници. Те смятат, че с вече започналите изследвания на останките на съществото ще успеят да разберат какъв е бил еволюционният път на съвременните змии и какво е довело до това да загубят краката си.

Прието е да се смята, че змиите са еволюирали от гущери по някое време в далечното минало, обяснява доктор Дейв Мартил, ръководител на научния екип, правещ проучването. Учените не знаят все още кога точно е станало това, защо са еволюирали и от какъв вид гущер. Този фосил отговаря на някои от тези въпроси, допълва още той.

Четирикраката змия е намерена при разкопки в Бразилия. Въглеродният анализ е показал, че съществото е било съвременник на динозаврите. Учените смятат, че то се е хранело с примитивни бозайници, които са се появили именно през периода на късната Креда.

Интересен факт е, че фосилите са открити преди повече от 10 години, но тогава никой не е обърнал внимание колко висока е научната им стойност. Древната змия била изложена в немски музей, загубена сред десетки други останки на праисторическия живот. Едва наскоро доктор Мартин я открива и се захваща с изследването ѝ.

Четирикраката змия изглеждаше като нещо фантастично, а от гледната точка на еволюционен биолог – като нещо, което е твърде добро, за да е истина, разказва доктор Ник Лонгрич, помощник-асистент в проучването.

Учените са дали името Тетраподофис на прародителя на всички змии. Съществото е имало 20 сантиметра дължина, но никой не се наема за момента да предвижда до каква големина е стигал видът му. Предните крака или може би ръце на животното са много малки – по 1 сантиметър, но имат лакти, китки и длани с дължина само от 5 милиметра.

Задните крайници имат по-голяма дължина и били по-добре развити. Учените предполагат, че те са служели за предвижване, докато предните крайници – за придържане на плячката.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати