Испански кучета и котки вече са с равни граждански права

Куче и коте

Освен със забраната на бикоборството малкият испански град Тригерос дел Вайе се прочу и с наскоро въведената общинска наредба, даваща равни граждански права на всички градски кучета и котки, предава Дейли Мейл.

Населеното място се намира в провинция Кастилия и Леон и неговите триста жители бяха основен двигател за забраната на традиционното за иберийската страна бикоборство в испанската област. Новите права на четириногите любимци бяха признати след местен референдум и решение на общинския съвет, управляващ градчето.

С приетата наредба дори и уличните котки вече имат права като всеки гражданин на Тригерос дел Вайе. В станалата вече прочута сред природозащитниците декларация на кмета на градчето Педро Перес Еспиноса пише, че животинките съжителстват с хората от хиляди години. Кметът увери народа, че той ще представлява не само хората, които са го избрали на този пост, но и домашните любимци от населеното място.

Наредбата се състои от тринадесет члена, като повечето от тях, освен че защитават правата на местните котки и кучета, задължават двукраките граждани на населеното място да засвидетелстват своето уважение към животните.

Ако нехуманоиден гражданин на Тригерос дел Вайе бъде използван за удоволствието или развлечението на хуманоидните представители, ще има сериозни глоби и човекът ще си създаде доста главоболия, се посочва в друг член от заповедта.

След влизането в сила на кодекса за защита на котките и кучетата в град Тригерос дел Вайе редица природозащитни организации от Испания и Европа апелираха документът да бъде приложен в бъдеще на територията на целия Иберийски полуостров.

Някои неправителствени организации стигнаха и по-далеч като призоваха кодексът да послужи за основа за общата политика за отношение към животните на територията на целия Европейски съюз. Към момента дори и останалите граждани на провинция Кастилия и Леон посрещат с противоречиви чувства тази идея.

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати